Strona 1 z 1

Austeria „Szafran i Pieprz”

: 21 sty 2021, 13:37
autor: Dziki Gon
Obrazek Austeria mieszcząca się na parterze oraz w piwniczce wystawnej kamienicy skrytej w jednym z eleganckich, zieleniących klombami podwórek we wschodniej części miasta. Główna sala jest obszerna, zastawiona nakrytymi obrusami stołami, wyposażona w kominek u wejścia oraz otwarte, kamienne palenisko po drugiej stronie polerowanego szynkwasu. Elegancji oraz przytulności nadają wnętrzu grube, szamerowane dywany oraz rzeźbione kandelabry wespół z żyrandolami zwieszającymi się z sufitów na całej ich długości. Ściany pokrywają w niektórych miejscach stylizowane na freski malowidła przedstawiające sceny rodzajowe, rzadziej marynistyczne. Wokoło, umiejscowiona na trzech ścianach poza frontową, rozciąga się oddzielona rzeźbioną i drewnianą balustradą antresola, także obsadzona stołami, na którą dostać się można jedną z dwóch par schodów. Obsługujący gości garsoni są strojni jak dworacy, potrafiący bezbłędnie i bez zająknięcia się recytować kartę dań na życzenie klientów, wliczając w to pozycje, które nie mają jeszcze swojej nazwy w języku wspólnym. Lokal nosi swoje miano nie tylko gwoli okrasy i parady — eksperymentuje się w nim z przeróżnymi smakami, a goście mają okazji zakosztować w austerii rarytasów i drogich przypraw zawijających do miejskiego portu regularnymi ładunkami. Niejedna specjalność zakładu zagościła na tutejszych stołach, przebywszy Wielkim Morzem dystans liczony w tysiącach mil.