Pytania i propozycje
Pytania i propozycje
Jak nazwa wskazuje, temat służy zadawaniu pytań oraz wysuwaniu propozycji przez użytkowników i graczy, zarówno w kwestiach technicznego funkcjonowania forum, jak i zagadnień fabularnych. W szczególności pytania prosimy kierować do tego tematu, zamiast na PW administracji bądź MG. Nie wstydźcie się.
Ilość słów: 0
Re: Pytania i propozycje
Ponawiam wniosek o komendę "hide" w KP! Szczególnie dla ekwipunku ukrytego, zaklęć oraz ogólnego dostępu do szczegółowej KP. Proponuję również rozważenie opcji zakładania tematów fabularnych z konta Dzikiego Gonu.
Czy w rozgrywce typowo fabularnej, podczas której nie dochodzi do agresywnej konfrontacji, można używać posiadanych zaklęć i mocy w sposób elastyczny? Z zachowaniem zdrowego rozsądku oczywiście. Przykład, teleportowałam się do kuźni Zigga. Z tyłu głowy wiem ile wydałam punktów mocy, ale tego nigdzie nie odnotowuję. Chcę użyć kolejnego zaklęcia, ale nie mam już mocy, muszę pobrać ją z otoczenia. Czy konieczne jest zachowanie tury jeśli sytuacja wskazuje inaczej?
Czy wiek postaci ma jakieś znaczenie? Dziecko otrzyma tyle samo punktów co uczony staruszek? Jak rozstrzygnąć spór w fabule przy takich samych statystykach, lecz zróżnicowanym doświadczeniu?
Czysto teoretycznie - czy można być jednocześnie magiem, kapłanem i druidem?
Czy w rozgrywce typowo fabularnej, podczas której nie dochodzi do agresywnej konfrontacji, można używać posiadanych zaklęć i mocy w sposób elastyczny? Z zachowaniem zdrowego rozsądku oczywiście. Przykład, teleportowałam się do kuźni Zigga. Z tyłu głowy wiem ile wydałam punktów mocy, ale tego nigdzie nie odnotowuję. Chcę użyć kolejnego zaklęcia, ale nie mam już mocy, muszę pobrać ją z otoczenia. Czy konieczne jest zachowanie tury jeśli sytuacja wskazuje inaczej?
Czy wiek postaci ma jakieś znaczenie? Dziecko otrzyma tyle samo punktów co uczony staruszek? Jak rozstrzygnąć spór w fabule przy takich samych statystykach, lecz zróżnicowanym doświadczeniu?
Czysto teoretycznie - czy można być jednocześnie magiem, kapłanem i druidem?
Jesteśmy mierzwą potu i krwi —
— I strugą źródlanej wody.
Czy w rozgrywce typowo fabularnej, podczas której nie dochodzi do agresywnej konfrontacji, można używać posiadanych zaklęć i mocy w sposób elastyczny?
Tak.
Zdanie-klucz.Z zachowaniem zdrowego rozsądku oczywiście.
W sytuacjach "codziennych" nie trzeba się rozwodzić. A o uzupełnieniu braków w mocy wspomnieć nawet mimochodem, w tym samym poście jeżeli ma się taką potrzebę.Przykład, teleportowałam się do kuźni Zigga. Z tyłu głowy wiem ile wydałam punktów mocy, ale tego nigdzie nie odnotowuję. Chcę użyć kolejnego zaklęcia, ale nie mam już mocy, muszę pobrać ją z otoczenia. Czy konieczne jest zachowanie tury jeśli sytuacja wskazuje inaczej?
Bodaj w Warhammerze zwykli to różnicować. Kwestia mocno indywidualna, która zostanie poruszona z graczem, który zdecyduje się na postać skrajnie młodą bądź starą. Zasadniczo najpewniej poprosi się go o takie rozłożenie Cech, by "realistycznie" odzwierciedlały postać. Można też eksperymentować z wadami. Nie każdy staruszek bywa też uczonym, a często wręcz dotkniętym demencją lub sklerozą dziadygą, co prowadzi nas do punktu wyjścia: kwestia indywidualna.Czy wiek postaci ma jakieś znaczenie? Dziecko otrzyma tyle samo punktów co uczony staruszek?
Jak rozstrzygnąć spór w fabule przy takich samych statystykach, lecz zróżnicowanym doświadczeniu?
Fabularnie. Postacie mogą otrzymać różne wnioski na podstawie zróżnicowanego doświadczenia. Prowadzący może opisać im wynikające z tego przesłanki, a one wykorzystać je wedle uznania.
Albo rzutem.
I wiedźminem na dokładkę? Teoretycznie tak, choć odbiłoby się to fatalnie nie tylko na mechanice, ale przede wszystkim na fabule. O ile postać nawróconego czarodzieja, który odkrył w sobie powołanie do kapłaństwa jest do zaakceptowania to "wieloklasowiec" odpada ze względu na kuriozalność i sprzeczność z realiami.Czysto teoretycznie - czy można być jednocześnie magiem, kapłanem i druidem?
Mam taką koncepcję, żeby na początku tematów fabularnych pododawać linki prowadzące do ich odpowiedników ze starego forum, żeby ładnie zachować kontynuację opowieści i żeby nie było trzeba szukać. Bo stare forum nie idzie do piekła, tylko zostaje gdzie było, prawda?
Miłość napadła na nas tak, jak napada w zaułku wyrastający spod ziemi morderca, i poraziła nas oboje od razu. Tak właśnie razi grom albo nóż bandyty!
- Wulf
- Miano: Cyprian de Nogaret
- Zdrowie: Okaleczona twarz.
- Profil Postaci: Profil Postaci
- Karta Postaci: Karta Postaci
Jak najbardziej jestem za.Aishele pisze:Mam taką koncepcję, żeby na początku tematów fabularnych pododawać linki prowadzące do ich odpowiedników ze starego forum, żeby ładnie zachować kontynuację opowieści i żeby nie było trzeba szukać.
Tak jak było już wspomniane, nie zadecydowaliśmy jeszcze co zrobimy ze starym forum. Na pewno będzie jeszcze przez dłuższy czas czynne i służyło jako odnośnik tutaj.Aishele pisze:Bo stare forum nie idzie do piekła, tylko zostaje gdzie było, prawda?
Na wypadek gdyby miało zniknąć, można zarchiwizować poszczególne tematy w formie pdf-ów do wglądu (nie wiem, jak inne przeglądarki, ale Opera ma od niedawna taką funkcję, całkiem to wygodne).
Miłość napadła na nas tak, jak napada w zaułku wyrastający spod ziemi morderca, i poraziła nas oboje od razu. Tak właśnie razi grom albo nóż bandyty!
Czy mogę zrezygnować z jednej przysługującej mi umiejętności na rzecz zalety? Dla przykładu: mam do wyboru 6 dodatkowych umiejętności dzięki inteligencji na poziomie 2, ale uznaję, że potrzebuję tylko 5 umiejętności na start, chcąc zainwestować zaoszczędzony punkt w coś innego.
Losowanie za pomocą kostek będzie następować bezpośrednio w temacie fabularnym czy zostanie stworzony specjalny temat do "rollowania"?
Losowanie za pomocą kostek będzie następować bezpośrednio w temacie fabularnym czy zostanie stworzony specjalny temat do "rollowania"?
Nie. Zalety można kupować tylko za Wady oraz punkty Cech.Orlaith pisze: ↑01 kwie 2018, 0:31Czy mogę zrezygnować z jednej przysługującej mi umiejętności na rzecz zalety? Dla przykładu: mam do wyboru 6 dodatkowych umiejętności dzięki inteligencji na poziomie 2, ale uznaję, że potrzebuję tylko 5 umiejętności na start, chcąc zainwestować zaoszczędzony punkt w coś innego.
W temacie. Z pomocą naszego nowego przyjaciela Kościeja.
-
Millenium
Również jestem za tym by w przyszłości zarchiwizować Wasze przygody z puna w formie PDFów.
Taka drobna uwaga techniczna: przydałoby się zawijanie tekstu w BBCode [code][/code].
- Pliszka
- Miano: Albertyna Celleno
- Zdrowie: Tak jak jest, jest dobrze
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie jedno pytanie. Otóż jakby miał wyglądać wątek nadzorowany przez MG, a nie prowadzony. Kompetencje graczy byłyby wzbogacone o coś poza decydowaniu tylko o własnej postaci czy nie? Muszę przyznać, że nigdy tu jeszcze nie widziałam takiego wątku choć pewnie był, ale nie czytałam, bo jestem leń i nieuk. Czy mogłabym prosić kogoś o przybliżenie mi owego tematu? Z góry dziękuję.
Dokąd tupta nocą jeż? Do Pavetty, przecież wiesz.
Wybacz, że odpowiadam poniewczasie, musiałem przegapić tego posta pod nieobecność, a czat nie poinformował mnie, że w ogóle został dodany.
Nie mamy na to określonych procedur. Lekki storytelling byłby jak najbardziej dopuszczalny w sesjach pomiędzy graczami. Mogliby samodzielnie decydować o elementach otoczenia i opisywać określone sytuacje na potrzeby własnego wątku, tak długo jak nie pozostawałyby one w rażącej niezgodzie ze światem przedstawionym. Nadzorujący ich poczynania prowadzący mógłby od czasu do czasu (np. poproszony o interwencję lub rozstrzygnięcie) wtrącić pojedynczy post lub urozmaicić wątek własną narracją.Od pewnego czasu chodzi mi po głowie jedno pytanie. Otóż jakby miał wyglądać wątek nadzorowany przez MG, a nie prowadzony. Kompetencje graczy byłyby wzbogacone o coś poza decydowaniu tylko o własnej postaci czy nie?
- Draugdin
- Miano: Draugdin
- Zdrowie: Zdrowy
- Profil Postaci: Profil Postaci
Witam serdecznie.
W sumie nawet nie wiem czy w dobrym temacie piszę...
Dopiero nie dawno trafiłem na Wasze forum przez Last Inn i Vision Lighthouse
Chciałem zapytać czy to forum jeszcze żyje (przepraszam że tak bez ogródek) i jeżeli tak to czy można stworzyć sobie postać i dołączyć do zabawy?
W sumie nawet nie wiem czy w dobrym temacie piszę...
Dopiero nie dawno trafiłem na Wasze forum przez Last Inn i Vision Lighthouse
Chciałem zapytać czy to forum jeszcze żyje (przepraszam że tak bez ogródek) i jeżeli tak to czy można stworzyć sobie postać i dołączyć do zabawy?
Witam
Mam kilka pytań, które nasunęły mi się podczas obmyślania kp i dalszego rozwoju postaci:
1. Czy czarodziej może uczyć się zaklęć druida i na odwrót? Słowa "Wiedza o magii pozwala im też dobierać sobie niektóre czarodziejskie zaklęcia" są mało doprecyzowane...
2. Czy postać z biegiem rozwoju może zmieniać swoją profesję na podobną? Np. żołnierz na najemnika, kapłan na czarodzieja, złodziej na skrytobójcę itp.
Mam kilka pytań, które nasunęły mi się podczas obmyślania kp i dalszego rozwoju postaci:
1. Czy czarodziej może uczyć się zaklęć druida i na odwrót? Słowa "Wiedza o magii pozwala im też dobierać sobie niektóre czarodziejskie zaklęcia" są mało doprecyzowane...
2. Czy postać z biegiem rozwoju może zmieniać swoją profesję na podobną? Np. żołnierz na najemnika, kapłan na czarodzieja, złodziej na skrytobójcę itp.
meble kuchenne na wymiar cennik warszawa kraków wrocław